woensdag 18 juli 2007

Vakantie (door Ludo)

De familie Abbink resideert sinds anderhalve week in Besseges (Fr.). Besseges is bij wielerliefhebbers bekend door de Ster van Besseges, een voorjaarskoers, onder andere gewonnen door Adri van der Poel en Frans Maassen.
Voor het vierde achtereenvolgende jaar is Frankrijk onze vakantiebestemming. Nu is Frankrijk op zichzelf een geweldig land om je vakantie door te brengen. Het verschil met vroeger (lees: voordat we kinderen hadden) is dat we toen kampeerplekken uitzochten die ons bevielen, dat we toen o.a. een maand naar China gingen en dagenlang rondzwierven in vele prachtige steden in de wereld.
Sinds we kinderen hebben zijn onze vakanties veranderd. Niet alleen omdat we zelf andere wensen/eisen hebben, maar de laatste jaren ook, omdat onze kinderen eisen hebben (wensen is bewust weggelaten). Het eisenlijstje van MnS:
- een plek om te zwemmen;
- Nederlandse kinderen om mee te spelen.

Een kort maar helder lijstje. Ons lijstje bestaat uit de volgende wensen:
- een plekje in de schaduw;
- een kleine camping;
- niet teveel discopubers;
- een omgeving waar veel te zien valt.
Zo opgeschreven valt het wel mee. Na achtereenvolgens De Auvergne, De Dordogne en De Pyreneen, met campings die voldeden aan onze wensen, is het ook dit jaar weer gelukt. En goed beschouwd heeft zo'n kleine familiecamping ook wel wat. Al was het maar om de inkijk die je krijgt in het gezinsleven van een ander.
Gisteren, 13.30 uur: ik zitlig 36 stappen van onze tent aan de rivier. De, door de campingbaas gebouwde, dam zorgt voor prachtig zwemwater. MnS spelen in het water. M duikt samen met vriendin C van het luchtbed. S is druk bezig met schepnet visjes te vangen.
Mijn taak is het houden van toezicht op een zwemvaardige en een nog niet zo zwemvaardige. Een behoorlijke verantwoordelijkheid. Mevrouw Abbink dweilt de tent, doet de afwas en draait nog een wasje met kinderkleding. Het geheim van een geslaagde vakantie is een goede taakverdeling.
De wereldontvanger is afgestemd op radio Tour de France. De temperatuur te heet voor andere activiteiten.

Achter mij wandelt een gezin met twee zoons naar de rivier. Vader voorop. Ze staan vlak bij ons. Vader liet bij aankomst op de camping zijn zoons (na een autorit van 16 uur), hun tentje 3 keer opnieuw opzetten tot de tent waterpas genoeg stond. Vader is van het type "even in 3 weken goedmaken wat mijn vrouw dit jaar aan opvoeding verknald heeft". Vader gaat vandaag visles geven.

Een ander gezin ligt voor mij. Vader, moeder, dochter en zoon. Met z'n vieren kamperen ze in een tentje ter grootte van een postzegel. Vooral moeder vindt dat enig. Zo kampeerden we met z'n 2-en, en de kinderen vinden het Ge-Wel-Dig. Laatdunkend loopt zij dan ook dagelijks langs onze huurtent met echte bedden, koelkast en vierpits gasfornuis. Ik denk dat ik vader vanavond een koud biertje ga brengen als morele steunbetuiging.

De tourrenners fietsen intussen in de Alpen, de Galibier nadert, mijn kinderen lachen, zwemmen en spelen, er zijn genoeg inkijkjes in gezinnen, wat rest? Een biertje. Na 72 passen zitlig ik weer, maar nu met een biertje in de hand. Au revoir.

NB: %¨çà%ù*$^. Leuk zo'n frqns toetsenbord wqqr de letters so,s totqql op qndere plekken stqqn;

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Die taakverdeling tussen mevrouw en meneer Abbink heb je wel heel goed geregeld! :-)

Ludo zei

Ja, mevrouw Abbink heeft ook helemaal het gevoel dat ze echt vakantie heeft. Ik vind het ook niet erg hoor om mezelf op te offeren.

Anoniem zei

Veel sterkte, Ludo.

Anoniem zei

Ludo, wat heerlijk, die meisjes dingen.

Anoniem zei

Ludo, het leven is zwaar. Goed dat je het zo dapper volhoudt!
Ben overigens heel benieuwd naar de spiegelversie van dit verhaal. Die van de grote M. :-)