zondag 4 november 2007

Veeteelt (door Bibi)

Gisteren viel mijn favoriete tijdschrift weer in de bus. Daarin lees ik over boeren die emigreren naar Canada en Nieuw-Zeeland. Daarin lees ik hoe je staartenschurft beter kunt bestrijden en wie wat in medialand iets over koeien heeft gezegd. Dat is de rubriek: Koeienbloempjes. Ik kom mezelf er ook wel eens in tegen.

Maar het allermeest houd ik van de advertenties.
'Tellus, de kracht van dracht. Wij rekenen geen extra kosten voor herinseminatie en reservering van sperma.'
of
'Bij aankoop van 100 doses fok- en/of wachtstiersperma naar keuze, onvangt u naast 20 gratis doses een TomTom-navigatiesysteem.'
of
'Ki-dienstverlening. Meer dan insemineren!
-insemineren
-stieradvies
-drachtcontrole (rectaal of scannen)
-tochtcontrole
-vruchtbaarheidsattentie
-drachtwacht'

Maar de winnaar van deze week is:

'SiryX-sperma van Fabian is nog vlot beschikbaar. Gebruik het ook op uw pinken.'

Ten slotte lees ik in de rubriek Veeteeltvenster dat Claudia 31 is gesneuveld. In een record tempo wist zij binnen tien jaar 100.000 kilo melk te geven. Op de dag van haar sterven stond de teller op 142.665 kilo melk (nooit liters, maar kilo's.) In 2003 en 2004 was ze Neerlands meest productieve koe.

Ten slotte wil ik jullie de sterke kanten van de stier Seneca niet onthouden:
'Seneca, benenspecialist uit spijkerharde koefamilie:
-Best beenwerk
-Goede klauwen
-Zeer sterk beengebruik
-Hoge achteruiers
Wij adviseren Seneca met name op de dochters van Etazon Slogan en Newhouse Sneeky.
Wel letten op: laatrijpheid.

PS: het lukt vandaag niet foto's toe te voegen.
PPS: volgende week is Tessel er weer.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoera! Een extra keer Bibi! (niets ten nadele van Tessel, natuurlijk)
Ge-wel-dig die woorden. Vooral 'drachtwacht'. Prachtig. Dit woord moet verspreid worden. Stel dat je verloskundige bent of gynaecoloog. "Ga je vanavond mee naar de schouwburg?" "Nee, ik heb drachtwacht."

Anoniem zei

Oh, wauw, smullen, dit, echt. Vruchtbaarheidsattentie - dat zouden we voor mensenvrouwen ook moeten doen, een cadeautje om te vieren dat ze weer vruchtbaar is. Hoeft natuurlijk niets groots te zijn, een kleine attentie is goed.
En ik kon het niet laten om meteen in actie te komen op de advertentie van het SiryX-sperma van Fabian. Het was zo vlot beschikbaar dat mijn pinken er nú al fijn mee ingesmeerd zijn, en ik kon het niet laten om ook eens met het goedje te experimenteren op de ringvingers, middelvingers, wijsvingers en duimen. Volgens mij helpt het tegen staartenschurft, mijn staartregionen zijn tenminste vooralsnog schurftloos.

Anoniem zei

Erg mooi, Bibi!
Hoe oud kan een koe eigenlijk worden als ze niet verplicht is 100.000 kilo melk te geven en lekker alleen maar in de wei mag oetelen?

Die toestanden met het plaatsen van de afbeelding had ik gisteren ook. Akelig!

Anoniem zei

Wat een zeldzaam grappige compilatie. “De kracht van dracht”: kóóp die bundel.
“Tochtcontrole” (op je knieën bij de achterdeur, kaarsje in je hand) en vooral “drachtwacht”: je zíet hem spiedend en snuffend door de disco lopen. En dan die “benenspecialist” van “spijkerharde” afkomst, die, dat begrijpt een kind, “met name op de dochters van Etazon Slogan en Newhouse Sneeky” wordt geadviseerd. Op wie anders? En dan te bedenken dat dit alles in die parallelle veewereld helemaal niet grappig, maar, daarentegen, normaal en serieus is. Mooi.

Anoniem zei

Door jullie reacties wordt het allemaal nog mooier. Maar het is dan ook mooi. In de volgende Veeteelt sta ik er zelf met een advertentie tussen. Ik zoek namelijk overwintering voor drie koeien. Vind ik die niet, dan moeten de koeien dood. Ik zal vinden, dus.
Jeska, vroeger werden koeien heel oud. Het oerrund (Bos primigenius) werd wel 25 of 30. Maar nu worden de gedomesticeerde koeien (Bos taurus),als je ze niet naar de slacht bengt, zo'n 15. Maar ons oudste koetje, Gerda, is 23. Ik denk niet dat ze de lente haalt, want ze is heel ziek. De meeste koeien echter worden niet ouder dan 7, tenzij ze genoeg melk blijven produceren, dan kunnen ze wel 10 worden. Claudia 31 is een grote uitzondering, maar zij was dan ook de beste en kwam zelfs in de rubriek Veeteeltvenster, onder het kopje 'Gesneuveld'.

Anoniem zei

Dank voor je mooie uiteenzetting Bibi. Interessant.
En Gerda... Dat vind ik nou droef nieuws. 23 jaar.
Maar.. je schrijft ‘ónze koeien’ hebben jij en Jan Paul ergens op een weitje in Nederland, koeien staan? Geweldig! Of ben ik nu abuis?

Anoniem zei

Nee, Jeska, ik bemoei me met het enige koeienrusthuis dat Nederland telt. Daar staan 41 koeien die net zo oud mogen worden als ze zelf willen. Sommige zijn uit de slacht ontsnapt en daar terecht gekomen. Andere waren de lievelingskoeien van een boer of boerin. Sommige boeren hebben zo'n band met een koe dat ze het niet over hun hart kunnen verkrijgen die naar de slacht te brengen. Ik verzorg de mailing van het rusthuis. En geef support aan de jongen die voor al die koeien zorgt. We bellen regelmatig, ik ken alle koeien en daarom noem ik het 'onze' koeien. Het rusthuis leeft van donaties. Ik denk dat 'onze' Gerda op dit moment de oudste koe van Nederland is. Omdat het rusthuis vol is, zoek ik onderdak voor 3 lieve dames die anders worden afgemaakt.

Anoniem zei

Wat een mooi streven, Bibi.
Ik wilde dat ik een weilandje tot mijn beschikking had. Helaas.
Hou je ons op de hoogte of je een woonplaats voor de koeiendames vindt?
En een sterkte-neus-kriebs voor ons aller Gerda....

Anoniem zei

Ik laat het weten Jeska. Eigenlijk mogen er maar 40 koeien staan, maar laatst kwam er een koe binnen en die bleek drachtig. Ze moest weg van de boer omdat ze juist niet drachtig kon worden. Dat vond zijn schoonzus zo zielig dat deze koe, Lucky genaamd, naar het rusthuis mocht. En toen werd er op een dag een kalf geboren.

Anoniem zei

Nog onderdak gevonden? Lees je nog steeds de Veeteelt?
gr. Koeienboer Jannes
www.koeienboer.tk