vrijdag 3 augustus 2007

Biecht (door Kees)


Vergeef me vader, want ik heb gezondigd. En niet zo’n beetje ook. In feite zondigde ik zó vaak dat, wanneer ik u al mijn zonden achter elkaar zou opbiechten, collega Abbink tot half augustus niet bij u terecht zou kunnen. Ook omdat ik zulks niet op mijn geweten wil hebben, zal ik me vandaag, met uw permissie, beperken tot de periode 1974 – ’84, en ook nog eens tot zonden op Terschelling begaan. Ik vertel u straks wel waarom.
Kijk, ik ben geboren op Terschelling. O, dat wist u, u beluistert Canna. Ai. Maar goed, Terschellinger dus. En natuurlijk ben ik, dat zult u met mij eens zijn, ten groten dele het product van de omgeving die de Heer voor mij koos. Zodat mijn bloed evenzeer blauw, geel, groen en wit als rood is, en mijn instincten Terschèllinger instincten zijn.
De hier per definitie vereiste eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet al mijn Terschellinger instincten even sterk ontwikkeld zijn. Zo voel ik tijdens oosterstormen nooit de juttersdrang mij naar het strand te haasten. Daarentegen was mijn zomerinstinct wellicht wat óverontwikkeld.
Zomerinstinct. Hoe zal ik het zeggen. Nou kijk. ’s Zomers is het op Terschelling bal. Love Island, nietwaar. In plaats van net geen 5000, verblijven er dan 50.000 mensen op het eiland. Van deze 45.000 toeristen bestaat een gedeelte uit meisjes in de leeftijdscategorie 16 – 20 en uw (én mijn! én mijn!) God mag weten hoe het komt, maar op Terschellinger jongens van min of meer dezelfde leeftijden oefenen zij een ongehoord sterke, om niet te zeggen: onwéérstaanbare aantrekkingskracht uit. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar iedere Terschellinger jongen wíl deze meisjes. En dan niet een of twee, maar allemaal, en als dat niet tot de mogelijkheden behoort dan toch zo veel mogelijk.
Denkt u ook niet dat dit evolutionair te verklaren valt? Sorry, domme vraag. Maar toch. Niet om mezelf schoon te praten, maar zou het niet zo kunnen zijn dat De Terschellinger Jongen, natuurlijk zonder dat-ie ’t zelf weet, niet wordt gedreven door geilheid en macho-competitieve motieven, maar door de natuurlijke verplichting zijn kleine gemeenschap van nieuwe genen te voorzien alsook zijn genen bij zoveel mogelijk vrouwen onder te brengen teneinde het voortbestaan ervan – én van de soort – zo groot mogelijk te maken? Ik bedoel: je wéét het niet.
Terzake. 1974 – ’84. Ik ben in dat decennium, wil ik u bekennen, nogal tekeergegaan. Ik was een beest. Een testosterontosaurus. Ik versierde wie ik kon, soms wel twee wieën daags, en tenzij iemand zo mooi of anderszins interessant was dat ik wel verkering met haar wilde, verdween ik zodra het genot was doorleefd. Op naar nieuwe avonturen, nieuwe veroveringen, het volgende kerfje in de ledikantrand, maar da’s beeldspraak want van bedden was zelden sprake. Gras, heide, luchtbedden, steen, zand. Je moet wát.
Ja, gruwelijk verhaal. Helemaal met u eens, ik deel uw afschuw. En ik schaam me, maar zo was het. Zo was ík. En daarom zit ik hier.
Wel wat laat inderdaad, maarre, dat komt: halverwege deze maand gaat mijn dochter naar Terschelling. Met drie vriendinnen in een huisje, dat ik voor hen heb gehuurd. Alle vier hartstikke 16 en de een nog prachtiger dan de ander dus u begrijpt misschien dat ik me, nou ja, een beetje zorgen maak. Ook gezien wat ik u zo-even vertelde over Terschellinger zomerinstinct en genen en zo. En ik ken de Bijbel een beetje, die God van u (én mij! én mij!) doet niet aan verjaren en houdt wel van kaatseballen dus ik dacht: laat ik eens gaan afrekenen.
O. Ja, da’s jammer. Dat maar het beste ervan hopen, hè. U zult wel gelijk hebben. Goedemiddag.
….
Hoi Ludo.

12 opmerkingen:

Ludo zei

En ik zei nog tegen je dat het geen enkele zin heeft om af te rekenen met het verleden als er in het heden slechts gezondigd wordt.
Gisteren, beste Canna luisteraars, waren Kees en ik uit eten. Niet alleen wij, maar ook Het Decolleté. Er waren meer tafelgenoten, maar ik noch Kees -ik spreek voor hem- weten van het bestaan van hen af. Wie ze waren weten we niet en we wilen het ook niet weten. Fixatie -met de concentratie van een bijna springende polstokhoogspringer- op Het Decolleté. Op het balkon kwamen we even bij tot ze tol kwam vragen. De tweede keer wilden wij GRAAG tol betalen, maar was ze even weg. NEE! Dat kon dus niet. De autorit over de brug -normaal 3 minuten- duurde 3 kwartier. En alleen maar om naar elkaar te fluisteren -tientallen keren- dat we magie hadden gezien. Was het duistere magie? Het kan me niet schelen. Ik was al blij met de helft van Het Decolleté. Eerlijk delen met Spiering.
Kees, het wordt nisk met dat god gedoe en dat biechten. Wat dacht je van een dirty-mind-make-over?

Ludo zei

vergeef met de foutjes. Ik heb net 25 km gelopen en ben moe.

Ludo zei

me ipv met. Jezus ik ga naar bed. Oh nee, God ik ga naar bed.

Anoniem zei

Oh God, en ik nu maar peinzen wie toch die jongens waren, destijds op "Schelp", U weet alles, zelfs of U wel of niet bestaat, ikke weet weinig tot niks, wel dat ik besta, en daar had "Schelp" ook veel mee te maken, maar het zal toch niet... of zal het wel?
:-)

Anoniem zei

Hierbij verklaar ik Ludo Abbink niet te kennen, niet te wíllen kennen en nooit te hébben gekend. De suggestie dat hij en ik donderdagavond uit eten zijn geweest, is dus even potsierlijk als de bewering dat hij en ik die avond op een balkon hebben gestaan en (nog wel fluisterend!) over een brug hebben gereden. Donderdagavond zat ik thuis in Noordbroek ‘Man van twee wegen. Gedichten geënt op de Psalmen’ van Anton Ent te lezen. Voorts wens ik hier te boekstaven dat ik al ruim 20 jaar niet meer naar decolletés of –teeën of hoe schrijf je dat eigenlijk kijk omdat ik (helaas te laat) heb ingezien hierdoor de ♀ fysieke integriteit te schenden.
@ Teuntje, ik heb mijn administratie van destijds er op nageslagen, maar onder de ‘T’ vind ik slechts Tabita, Tahilla, Tahyna, Taira, Talha, Tamer, Talia, Talisha, Talitha, Tamana, Tamar, Tamara, Tanee, Tania, Tanisha, Tanja, Tanne, Tara, Tatjana, Tatum, Teddy Olivia, Teresa, Terra, Terry, Tessie, Thalia, Thalisa, Thelma, Thomas (hé?!), Tiara, Tiffany, Tika, Tine, Tinka, Tjallien, Tjanneke, Tjenza, Tjitske, Tooske, Tosca, Tracey, Treesje, Tricia, Trienke, Trijntje, Trinity, Trude, Turna en Tyra. Alleen was de wijn natuurlijk wel eens in de man, dus, voor de zekerheid en als ik je niet ontrief: hoe oud ben jij?
Trouwens: “Schelp”…?

Anoniem zei

hahaha, net goed voor je.
Mijn jongste dochter zit met drie vriendinnen in een huisje op Texel. Gelukkig is dat een veel braver eiland, heb ik me laten vertellen, dus ik hoef me absoluut geen zorgen te maken :-D

Anoniem zei

Voor krattenstapelaars ofwel hormoonfabrieken wil Terschelling nogal een tongbreker zijn. Schelp lag voor de hand, en voor het oprapen. De rest heeft zich veelal tussen droom en daad afgespeeld. Ik miste Tip in het rijtje, ook wel Tip-Top, want mezelf Teuntje noemen in die tijd: ja kom effe!!

En Bertie, over Texel ga ik geen boekje opendoen ;-)

Anoniem zei

Het is maar goed dat je Potter al uit hebt, Kees!
Anders had je je misschien niet goed kunnen focussen op het boek.
Omdat de vraag, hoe het met je dochter gaat, steeds in je hoofd blijft rondspoken..
Ik ben overigens nu bijna bij het einde maar ik word steeds gestoord: deurbellen, telefoons, suffe boodschappen doen. Nu ga ik lezen. Het einde van Potter.
Sterkte, kees!

Anoniem zei

Kan trouwens alleen nog maar dit zeggen over je stuk: Ahr Ie Ess Pie Ie Cie Tie.

Jan Paul zei

Als ik God was Kees, (en ik weet het, ik kom een eind in de buurt maar ik ben het niet) dan had ik je na het lezen van je stuk vergiffenis geschonken. En als God een beetje een Vent is, dan doet Hij dat ook.

Anoniem zei

Mee eens, JP.

En als God ook maar een beetje Dame is, al of niet met decolleté, dan hoort ze het trouwens ook te doen.

Anoniem zei

@ Edward en Jan Paul: dankjewel jongens, jullie steun betekent veel voor me.
@ Teuntje: ben JIJ Tip Top?! DE Tip Top? Die waar ze het op Terschelling nu NOG over hebben? Wow.