maandag 6 augustus 2007

Sprintje onderlangs (door Kees)

Vandaag was hier een vrouw die floot. Flardjes van melodietjes, omdat ze het naar haar zin had.
C. zei: “Van alle vrouwen die ik ken, ben jij de enige die fluit”, en ik dacht: ‘verdómd, vrouwen fluiten niet, ze zingen, fluiten is des mans’.
Heb ik gelijk? Volgens C. en de fluitiste wél, maar die basis is me nét te smal om aan een proefschrift te beginnen. Dus: welke zijn júllie gedachten en ervaringen in deze? Fluiten vrouwen?
In tijden als deze wordt op Canna een wetenschappelijk medewerk(st)er node gemist.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor de enquete: ik fluit veel. Vaak zonder er zelf erg in te hebben, niet goed, het heeft soms meer van blazen met halfslachtig melodieus geluid, maar wel graag. Misschien omdat ik altijd broers - en honden - heb gehad, die de taal van het fluiten verstaan.

Anoniem zei

Wat een leuk blogstuk.
Ik zelf ben geen fluiter. De reden is dat ik het simpelweg niet zo heel goed kan.
Ik deed vroeger op de lagere school wel wedstrijdjes met kinderen. Wie het meest schrille geluid kon maken terwijl hij/ zij floot. Dat won ik dan.
Want een liedje…? Nee, dat wil niet zo.

Hier tegenover wordt een huis gebouwd. De meeste werklieden fluiten zo nu en dan een deuntje. Maar er was één man die uit volle borst zong
Zou het met schaamte te maken kunnen hebben? Dat mannen misschien eerder beschaamd zijn om lekker voluit te zingen en daarom fluiten?

Anoniem zei

Van de drie vrouwen in mijn gezin zijn er twee die fluiten. Een van de twee kan het heel goed, de ander (ik) niet zo goed, maar ik doe het lekker toch. Van de mannen in mijn gezin is er één die fluit, de ander kan het niet.
Afgelopen week kwam ik een babymeisje van ongeveer anderhalf jaar tegen, met haar moeder achter de buggy. Haar opa liep daar weer achter. Het meisje zat te fluiten! Ze zat met getuite lipjes en ik hoorde een zacht, melodieus gefluit. Ik was stomverbaasd. Maar het gefluit bleek van haar opa te komen. Ik verwacht wel dat dit meisje al vroeg een fluitster zal zijn, als ze nu al zo haar best doet. Kunnen baby's/kleine kinderen fluiten? Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.

Anoniem zei

O sorry, tbv het onderzoek hier moet de vraag natuurlijk luiden: fluiten meisjesbaby's?

Ludo zei

Mijn beide dochters (4 en 6) fluiten niet, maar willen dolgraag. "Papa, hoe leer je fluiten?"
"Nou, meisje, als je elke dag de korstjes van je brood op eet, dan leer je heel snel fluiten."Het werkt nog steeds, maar ik vrees het ergste. Maud van 6 kan het bijna, maar haar tanden staan in de wiebelstand. Ik zou het sneu vinden als ze binnenkort wel kan fluiten en daarna een tijdje niet meer ivm met gapend fietsenrek in kindermondje.
De meisjeswil om te fluiten is er wel!

Anoniem zei

't Gaat dan wel niet om liedjes fluiten, want dat kan ik al en doe ik veel, maar dat fluiten op je handen, dat heb ik altijd zo graag willen kunnen. Blijkbaar leer je dat niet van broodkorstjes eten. Ik bedoel niet van je handen een kommetje maken voor een prachtige oehoe-uilenroep, want dat telt natuurlijk niet, al is het reuze handig om te kunnen. Kan papa Ludo Maud - graag nog voor het wisselen - en in een moeite door mij - allang gewisseld - ook uitleggen hoe dat lange, schrille, niet mis te verstane handenfluiten moet? Liefst met een plaatje erbij? Iets voor jou, Jeska?

Anoniem zei

Vandaag in kader van dit wetenschappelijk onderzoek de gehele dag geobserveerd. Aangezien het meerendeel van mijn collega's vrouw is, een zeer goede plek voor het betere veldwerk. Tot nu toe nog geen enkele fluitende vrouw mogen spotten. Ze hummen, neurieën, tralalalaën, zingen, maar fluiten? Nee! (Incluis ondergetekende.)

Anoniem zei

Het wordt tijd dat jullie er bij vacatures op letten dat de sollicitanten kunnen fluiten, Marieke. Ik werk alleen en ik fluit wat af, dat houdt de moed erin en klinkt altijd nog beter dan wanneer ik zing, zodat ik prettig gezelschap aan mezelf heb.

Anoniem zei

@Teuntje. Bedoel je twee vingers aan de lippen zetten en dan ‘fieeeeuwiet’ doen?
De erefluit van de bouwvakker voor passerend vrouwelijk vlees?
Oei, dat heb ik ook nooit begrepen hoe dat werkt! Als ik daar een schematische tekening van moet maken, moet iemand me eerst in detail uitleggen hoe dat in hemelsnaam gaat!

Ludo zei

@Teuntje
Ik zou het je graag uitleggen, maar ik weet uit ervaring dat vrouwen beter leren van andere vrouwen; denk aan auto's en computers. Beide zorgden voor een enorme crisis, niet te zeggen een diepe kloof tussen meneer en mevrouw Abbink.
Ik weet 127,4% zeker dat BDT zeer hard op haar vingers kan fluiten. Bibi waar ben je?

Anoniem zei

Nou, ik heb me vergist. Vrouwen fluiten. Samenvatting van het voorgaande: 50% fluit, 25% niet en 25% wil het leren.
Blijft de vraag: waarom ken ík geen vrouwen die fluiten? Waarom wordt er in mijn vriendinnenkring en daaromheen geneuried, gezongen en ge-lalala-d dat het een aard heeft, maar níet gefloten? Waarom hoor ik mannelijke bakkers, bloemisten, boeren, krantenbezorgers, slagers, postbodes en vakkenvullers wél -, maar hun vrouwelijke collegae nóóit fluiten? Ligt ’t aan mij? Zou ’t iets geografisch bepaalds zijn? Northern Women Don’t Whistle?

Anoniem zei

Ik fluit inderdaad alleen op twee vingers, oorverdovend hard, verder nooit.

Anoniem zei

Ik fluit ook. Maar ik fluit alleen op de fiets. Want ik fluit altijd vals... en met teveel lucht... maar ik ben zo ontzettend gek op fluiten dat ik het toch doe. Ik fluit Pink Floyd en Vader Jacob, en ik fluit wat ik zelf verzin (da's minder vals).