woensdag 29 augustus 2007

Filmavond (door Ludo)

Tijdens mijn studietijd woonde ik in een huis met drie andere jongens. En regelmatig hadden we een filmavond. Dat wil zeggen dat we om een uur of acht begonnen met een film en ergens diep in de nacht eindigden. Altijd 4 of 5 films.
Maar hoe stel je nou eigenlijk zo’n filmavond samen? Kies je voor humor of juist voor mooi? Of kies je voor Nederlandse films –Rutger Hauer, “’Turks Fruit’, kijkend in de spiegel: “Zo! Ploert!”- Maar na drie kwartier ‘Brandende liefde’ worden de oogleden zo zwaar.

Je kunt ook kiezen voor een serie: ‘Rocky’1 t/m –toen- 5. Of alle ‘Leathal weapons’.
Maar ja, of ik daar nu nog zin in heb? Hoewel ik af en toe met weemoed terugdenk aan die tijd in dat studentenhuis, moet ik nu op zoek naar een ander invulling van een filmavond.

Alleen indrukwekkende films is iets teveel indrukken om de nacht slapend door te kunnen komen. En teveel spanning slaat dood. Een mix dan van goede films, mooie films, indrukwekkende films en ook nog kunnen lachen. Ja, dat zou mooi zijn, maar in welke volgorde dan? Na ‘Happiness’ of ‘Festen’, is Jim Carrey niet zo leuk meer.
Kortom, beste Canna luisteraars, hoe stel je nu een ideale filmavond samen? Ik heb het antwoord niet paraat, maar ik ga een poging doen. Eerst maar de criteria:
- de films moeten niet al te indrukwekkend zijn, maar wel meer dan de moeite waard;
- de volgorde moet zo zijn, dat de overgang van de ene naar de andere film makkelijk te maken is;
- het moeten bekende films zijn, een film die je nog niet eerder zag, weet ik uit ervaring, is niet geschikt voor een filmavond;
- niet teveel van één genre;
- de laatste film moet makkelijk verteerbaar zijn.

Ok, dat als criterium nemend, kom ik tot de volgende filmavond:

1. “Guesthouse paradiso”: “Mayall and Edmondson”, ultiem flauw en absurdistisch. Om in de stemming te komen.
2. “Snatch”: “beste film van Guy Ritchie” met een magistrale Brad Pitt als zigeuner. Erg grappig ook.
3. “Sliding doors”. Interessante film met als thema ‘wat als’. Licht, maar toch origineel. Mooie rol van Gwyneth Paltrow. En ook met John Hannah –David uit ‘Four weddings and a funeral’-


4. “Man on the moon”, misschien wel de mooiste rol van Jim Carrey als ‘Andy Kaufman’, ‘Latka Gravas’ uit de serie ‘Taxi’. De man heeft een ongelooflijk levensverhaal en dat is in “Man on the Moon” heel mooi verfilmd.


5 “Pulp Fiction”, allerswingendste wakkerblijffilm met hilarische momenten. Introductie overbodig.


Ik kan nog wel meer mooie films opnoemen, maar die vielen allemaal af, omdat ze te indrukwekkend zijn voor een filmavond.
Ben erg benieuwd naar jullie lijstjes.

Nog even wat zelfreflectie: ja ja, bijna allemaal films uit de jaren ’90. Daarna kwam ik wat minder in bioscopen.

De kerk van Canna, die op de rots, met die lange trap, is al afgehuurd. Bij gebrek aan catering, graag zelf popcorn, chips en drinken meenemen.
Dag beste Cannaluisteraars. Tot volgende week. En mochten we te moe zijn voor de laatste film, dan kunnen we altijd nog voor de korte versie gaan.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zal hier wel te oud voor zijn :-(. Eén film per dag vind ik genoeg. Wat zeg ik. Twee films per week vind ik al veel.
Mijn favoriete filmprogramma voor de volgende vijf weken:
- Fanny en Alexander (Ingmar Bergman)
- Casablanca
- Kaos (of Chaos? van de gebr. Taviani)
- Jalla Jalla! (Josef Fares)
- Fucking Åmål of Lilja4ever (allebei van regisseur Moodyson, de tweede film is erg somber, dus het hangt een beetje van m'n stemming af waar ik voor kies)

Jelmer zei

Hilarisch, die samenvatting van Pulp Fiction! Vooral hun slotwoorden :-D wat een conclusie..

Interessante vraag verder. Heerlijk, dat samenstellen. Bij ons thuis (ook studentenhuis) doen we voornamelijk de series. Onze eerste serie was de drie Godfathers (zware kost, want ze worden er niet beter op), daarna deden we The Lord of The Rings (beetje cliché, toegegeven, maar werkte wel prima), laatst was The Matrix aan de beurt (ook 3 delen), en nu zijn we plannen aan het maken voor Starwars - maar of dat in 1 avond gaat passen??

Anoniem zei

Mijn geliefde roept altijd:‘Jij hebt geen zitvlees!’
En zo is het. Ik vind het al moeilijk om stil te zitten gedurende 1 film laat staan 5!
Maar het is wel leuk om te verzinnen, Ludo!

Hier komen ze:

1: Phonebooth (2002)
* Een film dat zich vrijwel in zijn geheel afspeelt in een ‘Phonebooth’
Ik vond het heel spannend.

2: Shrek 2 (2004)
* Wat kan ik zeggen… Ik ben gek op Donkey!!!

3: Big Momma’s house (2000)
* gewoon grappig, meer niet. De acteur speelt het ook wel leuk.

4: The Queen (2006)
* Prachtige landschappen. Logisch het is in Engeland opgenomen!
Ik vind dat Queen Elizabeth werkelijk knap is neergezet door Helen Mirren

5: Top Hat (1935)
* Ik, een romantische ziel, ben nou eenmaal ontroerd door Fred Astaire. Als je zo’n film kijkt lijkt de wereld lief en eenvoudig. Was het maar echt zo.

Anoniem zei

Pfoooeeee, ehm...

In elk geval moeten erin:

Spirited Away - Japanse wegdroom-animatiefilm. Na een verkeerde afslag komt een meisje met haar ouders in een 'vakantieoord voor de goden' terecht. De ouders veranderen in varkens en het meisje moet zich redden in die vreemde wereld.

Big Fish - fijne film over geloven in sterke verhalen en onwaarschijnlijke dingen.

Stranger than fiction - Harold komt erachter dat hij een personage is. En dat zijn schrijfster hem dood wil hebben om literaire redenen. Gelukkig is dit gegeven niet flauw uitgewerkt, maar juist heel mooi.

Big Night - Mooiste film die ik ken over genieten van eten. Twee broers zijn uit italie gekomen. Ze serveren geweldig italiaans eten in hun restaurant en trekken daar geen klanten mee. De eigenaar van het vreselijk slechte italiaanse restaurant aan de overkant belooft jazz-legende Louis Prima bij ze te laten eten als goede reclame.

En dan als uitsmijter:
Ocean's Eleven - volkomen ongeloofwaardige film over bijzonder ingewikkelde overval op een casino. Natuurlijk is het allemaal vergezocht, maar wel leuk en iedereen is smooooth spelletjes met elkaar aan het spelen.

Anoniem zei

Ha fijn, lijstjes maken.

-The Queen.
-Big Fish.
-Mosquito Coast.
-Casablanca.
-Etre et avoir.

(Maar eigenlijk wil ik "Chocolat" ook nog. En... en... Enfin, voor sommige favorieten kan ik wel bij sommige blogfilmfans aanschuiven zie ik.)