zaterdag 11 augustus 2007

Een klein gehandicapt kuikentje (door Edward)

Help.
Onze samenleving is een klein gehandicapt kuikentje.

Een paar weken geleden las ik in de prachtige interviewrubriek van Arjan Visser in Trouw dit: ‘Als Mohammed nu zou leven, zou je hem met Osama Bin Laden, of met Saddam Hoessein kunnen vergelijken. Een verschrikkelijke man, iemand die mooie woorden spreekt maar achter je rug een mes tevoorschijn haalt om je neer te steken. Het was een verschrikkelijke deceptie om te ontdekken dat Mohammed niet de man was voor wie ik hem in mijn jeugd had gehouden. Het is waarschijnlijk net zoiets als op een dag te horen krijgen dat Sinterklaas en de paashaas niet bestaan. Het beeld van Mohammed – de man met de baard, gehuld in een groene mantel – is nog steeds intact, maar mijn enorme bewondering voor hem is omgeslagen in diepe minachting.
Het was Ehsan Jami die het zei.
Ehsan Jami die het Centraal Comité voor Ex-moslims oprichtte.
Deze dagen, na bedreigingen en klappen, beheerst hij het nieuws.

Vreselijk natuurlijk, die bedreigingen en die klappen – en de daders ervan dienen goed gestraft. Maar zijn de beledigingen die Jami aan het adres van de profeet van de Islam deed ook niet vreselijk?
Op zichzelf niet. Iedereen zou de vrijheid moeten hebben dit te zeggen, om op deze manier zijn of haar persoonlijke teleurstelling te uiten.
En toch.
Het was wél in een landelijke krant. En: belangrijker: het was in de functie van politicus.

Een politicus hoort, volgens mij, verantwoordelijk en genuanceerd te zijn. Een politicus hoort na te denken over het effect dat zijn of haar woorden kunnen hebben. Wie hij ermee afstoot, en namens wie hij spreekt. En dat lijkt Jami niet te doen.
De PvdA is overigens de enige partij die in haar programma iets schreef over het recht op geloofsafvalligheid. Maar de Partij van de Arbeid is ook een partij die heeft aangegeven dat onze huidige samenleving alleen maar met een inclusieve blik bekeken kan worden. Dus: we leven in een land met niet-gelovigen, met christenen, met diverse andere gelovigen en met moslims. We horen allemaal bij Nederland.

Wie is Ehsan Jami?
Een bevlogene, dat zeker. Iemand met een mateloze ambitie. Toen hij 18 was zei hij al dat hij zo snel mogelijk de Tweede Kamer in wilde. Op zijn 20ste werd hij gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg. Hij heeft gezegd dat hij partijvoorzitter van de landelijke PvdA wil worden. Hij werkt aan een boek met verhalen van ex-moslims. Hij werkt aan een film met kritiek op de islam. Hij wordt, zelfs door medestanders, als fanatiek en uitermate gedreven bestempeld.
Hij was lid van de Jonge Socialisten, maar vertrok binnen een half jaar.
Mede-oprichtster Loubna Berrada nam al na een paar maanden afstand van het Centraal Comité voor Ex-moslims. In een interview met De Pers zei zij: ‘Ik heb al vrij snel weer afstand genomen. Ik vind het niet handig om de islam zelf ter discussie te stellen. Niet slim. Daar wil ik me niet in mengen. Houd het bij: je moet uit de islam kunnen stappen zonder te worden bedreigd. Punt.
De PvdA afdeling in Leidschendam-Voorburg weet nog niet zeker of Jami in de fractie kan worden gehouden.
En Wouter Bos verklaarde al eerder, en gisteren in de Volkskrant opnieuw: ‘De methoden van Aboutaleb, Marcouch, Albayrak en Arib, maar ook Asscher, Koole, Bos en Terstall, om hetzelfde te bepleiten, zijn vele malen effectiever. Je hebt geen belediging nodig om dat doel te bereiken. Je hoeft mij niet te vertellen dat er binnen de islamitische gemeenschap mensen zijn die vinden dat er géén recht is op geloofsafval. Voor die mensen is geen plaats in de partij. De positie van de PvdA is duidelijk. Ehsan is meer dan welkom om daar aan mee te doen. Maar de PvdA zal zich niet achter een comité stellen dat denkt dat de manier om dat doel te bereiken, bestaat uit het beledigen of kwetsen van mensen vanwege hun geloof.

In de Vlaamse krant De Morgen werd twee Iraans-Nederlandse schrijvers naar hun mening gevraagd.
David Danish zei: ‘Mensen moeten ook in een samenleving die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel draagt, verstandig met woorden omgaan. Die kunnen immers veel kapot maken. En zeggen dat de islam slecht is, is hetzelfde als beweren dat een mes niet deugt. In de handen van een chirurg kan het levens redden, terwijl het in die van de moordenaar doodt. Met de islam is ook wat wij ermee doen doorslaggevend.
Shervin Nekuee: ‘Tegelijk is het erg triest dat ook de media gekaapt zijn door die twee groepen idioten. Kijk naar die Jami, die spreekt namens niemand of niets en heeft ook geen analyse, evenmin als de fundi’s die hebben. De enige kracht van onze liberale democratie is dat we aan beide kanten ruimte geven, dat het woord vrij is. We kunnen de strijd, zeker in dit digitale tijdperk, niet winnen door wie dan ook te doen zwijgen. We kunnen ze alleen bekampen met betere argumenten en door streng in te grijpen zodra er strafrechtelijk vervolgbare daden worden gesteld. Dat we daar niet in slagen, heeft met een gebrek aan inzicht en analyse te maken.

Hoe moet dat verder?
Alsjeblieft, alsjeblieft niet op een extreme manier.
Jami zelf zegt dat hij ‘bereid te sterven is voor zijn ideaal’. Hoe kan het dat hij daar nu al rekening mee houdt? Let wel: dit zei hij vóór de bedreigingen. Ná de bedreigingen zei hij dat hij alleen nog maar gesterkt wordt in zijn overtuigingen.
Maar zou hij in alle paniek van deze dagen wel tijd en rust hebben om te luisteren naar zijn raadgevers? Of heeft hij de verkeerde raadgevers? Zijn er mensen in zijn buurt die zijn jonge geldingsdrang in breder vaarwater leiden? Zou hij gaan begrijpen dat als hij het overgrote deel van de moslims – gematigde gelovigen, die niemand willen neerslaan bij geloofsafval, die de teksten in de Koran navolgen die geweld tegen afvalligen verbieden (ja, dat staat óók in de Koran, zie teksten als Je mag goden van andere gelovigen niet uitschelden (6: 108), ga altijd op een vreedzame en "mooie" manier in gesprek (16: 125), dank aan Umar Mirza van weblog ‘Wij blijven hier’) – als Jami dus dat overgrote deel van de moslims níet tegen de haren instrijkt, hij veel meer kan bereiken?

Als Ehsan Jami zich níet bij een extreme groep aansluit, en zich op een andere, effectievere manier inzet voor ex-moslims, dan zal hij waarschijnlijk een groot en belangrijk politicus kunnen worden. Maar misschien is het al te laat?

Dit wordt een lange posting.
Want nog even dit: Kustaw Bessems, belangrijk journalist bij De Pers, schreef een interessant opiniestuk, afgelopen donderdag. Hij stelt daarin: ‘Zoals een serieuze politieke beweging zich hoort voor te bereiden op grote klimatologische of economische ontwikkelingen, zo kan zij ook niet anders dan plannen ontwikkelen om belangrijke demografische en culturele gebeurtenissen in goede banen te leiden.
Vervolgens stelt hij dat de vestiging van de islam in Nederland gevolgen voor de maatschappij heeft: nieuwe (islamitische) verzuiling, afnemende acceptatie van bijvoorbeeld homoseksualiteit en in elk geval een verstoring van de sociale samenhang: moslims en niet-moslims leven langs elkaar heen.
Bessems stelt ook dat er verschillende moslims zijn, maar dat we de recalcitrante, orthodoxe groep méér horen (of willen horen) dan de gematigde meerderheid. Behalve Wilders, die er op een bizarre, extreme, narcistische manier (mijn woorden, E) met de discussie vandoor probeert te gaan, hebben maar weinig partijen een visie op de nieuwe samenleving, zoals we die nu vormen. Alleen de PvdA doet voorzichtige pogingen.
Ik ben het met Bessems eens. Want: waar was Balkenende deze dagen? Nergens. Rutte? Marijnissen? En dus mocht Ehsan Jami in zijn eentje het nieuws bepalen (ik ga expres aan de Wilders-joker voorbij). Dat is toch veel te zwaar voor een 22-jarige sturm-und-dranger?

De hele discussie, alle ophef, elke gedachte deed me deze dagen ontzettend zenuwachtig aan. Ik heb zoveel mogelijk gelezen, zoveel mogelijk interviews bekeken. En steeds resteert dit gevoel: ‘als dat maar goed gaat.’
De wankele inclusiviteits-discussie: hoe worden we weer één samenleving, waarin we geweld en extremiteiten streng straffen en zo veel mogelijk voorkomen, en aan de andere kant de grootst mogelijke denkvrijheid voor iedereen hier garanderen, is nog maar nauwelijks begonnen.
En intussen is onze samenleving net een klein gehandicapt kuikentje. Jami staat er, uit goede bedoelingen, veel te hard omheen te stampen, en veel politici zitten een eind verder aan de keukentafel, werpen af en toe een verre, verre blik en smalen: o, komt wel goed met dat kuikentje.
Maar het komt niet goed.
Wilders komt eraan, met zwarte laarzen en een grote koekenpan. En de paar voorzichtige lieden die nu wél dichterbij komen en roepen: ‘Oeh, pas nou toch op, help help!’, zijn niet sterk genoeg.

We missen mensen met beschermende handen. Van die handen waar niet alleen een gehandicapt samenlevings-kuikentje in past, maar óók, in één beweging door, de hele hyperactieve Ehsan.

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Sorry allemaal, dit kon alleen maar in een langere posting. Volgende week weer veel korter. Dank jullie wel voor het lezen.

Anoniem zei

Wat bedoel je sorry? Dit is precies wat een goed radioprogramma nodig heeft naast historische verhalen, pastorale verhalen, mijmeringen en wat al niet meer. Dit is een fantastisch mooi stuk waarin je helderheid schept in een kolkende discussie. Fanatici zitten in alle hoeken, en ambitie kan daarin uitmonden. Dat is precies wat me beangstigd, de toon, de woorden die worden gebruikt om alles maar te zeggen. Wie een doel heeft kijkt niet altijd naar de zijwegen en al helemaal niet naar kuikentjes. Dank je wel voor het schrijven Edward.

Anoniem zei

Inderdaad, als dat maar goed gaat. Ik heb het artikel met de uitspraken van Jami in de Trouw ook gelezen, en eerlijk gezegd was ik persoonlijk niet zo geschokt door zijn ongezouten mening over Mohammed, al vond ik wel dat hij absoluut niet tactisch was. Maar ik moet je gelijk geven, hij zou als politicus wél tactisch moeten zijn, want de boel zou best eens uit de hand kunnen lopen. Goed stuk van je.

Marc V. zei

Soms is een lang artikel / posting / brief helemaal de moeite waard. Een dun boek is toch ook niet beter dan een dik boek?
Mooi stuk hoor Edward. En ik ben het bijna helemaal met je eens, op een paar kleine dingen na. Maar de helderheid, de tact en het vermogen tot " helicopterview" zou ik een aantal van de door jou genoemde mensen ook toewensen.

Anoniem zei

Ik ben blij met jullie reacties. Ik vind over het algemeen wel dat we moeten streven naar niet al te lange stukken hier op dit blog.

Marc, ik vind het interessant om te horen op welke kleinere punten je een en ander zou willen tegenspreken of nuanceren?

Jan Paul zei

Niks te sorry. Soms moet zoiets. Bedánkt juist. Hoe minder woorden, hoe korter de bocht.

Ik ken persoonlijk een aantal lieve, leuke, grappige, intelligente mensen met opvattingen over het geloof die ik zelf zou omschrijven als godsdienstwaanzin. Ze wonen vooral aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Christenen in de Amerikaanse variant. Ik ben gek op ze, maar over één ding moeten we het niet hebben. En dat doen we dan ook niet.

In Nederland zijn er ook duizenden mensen met opvattingen die in mijn optiek de grens van godsdienstwaanzin bereikt hebben. Niet alleen christenen.

Toch krijgen de moslims er telkens van langs. Omdat een select groepje de Koran inderdaad als mes gebruikt en niet als chirurgisch hulpmiddel.

Daardoor moeten de moslims hun Koran verplicht uit het raam gooien van Wolfgang Amadeus Wilders. En daardoor worden ze beledigd door Captain Dadendrang. Die moslims zijn bijvoorbeeld de extreem vriendelijke man in de snackbar bij mij in de buurt. De stand-up comedian om wie ik erg moet lachen. En de politicus op wie ik soms stem. Misschien vind ik wel dat hun opvattingen over het geloof aan godsdienstwaanzin grenzen. Maar wat ben ik blij dat ze er zijn.

Jami en Wilders maken de opvattingen van deze mensen belachelijk. En daarmee maken ze ook die mensen zelf belachelijk. De krant van wakker Nederland gooit zo nu en dan nog wat olie op het vuur om de verschillen tussen moslims en niet-moslims nog groter te maken. Met succes. De kloof leek even wat kleiner te worden, maar is deze week weer een stuk breder geworden. Missie geslaagd. Nieuws! Daar kan geen komkommer tegen op.

En wat levert de verbreding van die kloof ons op? Ellende.
Want door alsmaar te focussen op de verschillen tussen moslims en niet-moslims bereik je helemaal niets. Je zaait onbegrip en haat.

En daar kun je wél weer aardig wat mee bereiken. Zo kun je er führer van een groot land mee worden.

Tja, als je de Koran met Mein Kampf mag vergelijken, dan mag je de man-met-het-haar met de man-met-de-snor vergelijken.

Marc V. zei

Nou Edward, het zijn eigenlijk geen aanpassingen of tegensprekingen.
Ik erger me persoonlijk groen en geel aan de rol van de pers. Moet dit (komkommertijd of niet) nou weer helemaal uitgewerkt worden? Krijgen mensen die aandacht vragen op een verkeerde manier voor een verkeerd onderwerp weer niet alle aandacht die ze nou net zoeken en niet verdienen?
Moeten we nou echt weer wachten op Balkenende en Co om hier op te reageren? Ze kunnen toch niks dan zeggen dat ze het er niet mee eens zijn, dat het wettelijk gezien niet kan, dat het niet handig is? Misschien is niks zeggen wel eens goed.
Als ik vroeger het eten op mijn bord " niet lustte" dan was er een simpele oplossing, en waren en geen urenlange discussies nodig. Ofwel het bord verdween in geen tijd van tafel en ik had niks, ofwel ik kreeg een schepje extra. (" zo, en leg je hoofd er maar bij, dan staat er ook nog haar op" werd er dan bijgezegd, waarna het gesprek van de dag werd opgepakt alsof er niks aan de hand was)

Extreme gevallen blijven we houden. Mens en grens horen bij elkaar. Mijn grens ligt ergens anders dan die van een ander. Als jij over mijn grens gaat, wil dat nog niet zeggen dat ik jou af wil slachten.
Ik beloof dat ik elke week weer naar de kerk ga, als de volgende paus een getrouwde homosexuele neger is.

Wat ik wil zeggen: we zijn weer eens op zoek naar onszelf. We moeten weer aanpassen aan nieuwe omstandigheden. We zitten weer massaal (pers!!) te kijken naar verschillen in plaats van naar overeenkomsten. Aanpassen kost moeite, energie en tijd en kan ook " pijn" doen. Je moet je grens misschien verleggen, je denkbeelden aanpassen. Gewenning.

Ik mag mijn mening over Wilders, Jami en anderen hebben en uiten. Zij mogen hun mening hebben. En ik mag die helemaal naast me neerleggen. Ik moet daar niks mee. Ik KAN er ook niks mee en, minstens zo belangrijk: ik WIL er niks mee. Ik ga voor het kuikentje zorgen op mijn manier.

Ik maak me alleen zorgen om de toekomst. Want deze verharding staat mij niet aan. En DAAR wil ik tegen vechten, wil ik iets aan doen.

Help, deze reactie dreigt ook heel lang te worden en ik ga hoofdletters gebruiken. Slecht teken dus ik stop snel.

Edward: de essentie van je posting is helemaal de mijne. Het lezen waard. Je ziet, ik reageerde vroeger wat vaker op postings, moet radio Canna nog wat ervaren (aanpassen Marc, aanpassen, verleg een grens). Maar dit " soort" onderwerpen raken me heel diep. En ik lees graag mooie (dikke of dunne) boeken, dus ook lange postings....

Anoniem zei

Edward, dit heb je indrukwekkend verwoord. Er staat geen woord te veel. Door mensen als jij heeft ons kuikentje toch nog de potentie zich tot een gezond en sterk wezen te ontwikkelen.

Anoniem zei

@Jan Paul: je hebt groot gelijk over de mensen die je kent wier opvattingen je niet deelt. Ik woon ook in een straat met allerlei heen en weer zwiepende meningen, dat verschilt per voordeur. Maar we hebben het prima met elkaar.

@Marc: wat bijzonder dat jij (en de anderen ook) de moeite nemen om te blijven lezen en te reageren. Canna bestaat voor maar éénzevende uit de schrijvers. De rest zijn de lezers (luisteraars?).
Over wat je zegt: ik kan heel veel helemaal beamen.
Ik zie trouwens wél erg reikhalzend uit naar reacties en richtgevende commentaren en beslissingen van oa Balkenende. Dat is, vind ik toch, een fatsoenlijke man, die intelligent is en dus een visie zou kunnen hebben op de inclusieve samenleving.
Ik zou ook graag een BNN-discussie-avond willen over die inclusieve samenleving. En dan niet met de grootste schreeuwers.

Over de pers: ja, juist, goed punt. Ik ben vanochtend weer misselijk geworden van weblog geenstijl waar de reactie van Bos onder deze kop wordt geplaatst: 'Bos: Jami kan doodvallen.' Wat Bos écht heeft gezegd heb ik letterlijk overgenomen in mijn stuk.
En dus worden comment-plaatsers op geenstijl verleid tot teksten als deze: 'Sterf, Boshond, sterf'. Echtwaar. En geenstijl haalt het niet weg.
Wie heeft het hier over moslimterrorisme?

Marc V. zei

Tuurlijk Edward, ik zie zo'n discussieavond ook helemaal zitten, ze mogen me bellen (haha)en ik zit dan zeker in jouw vak. En Balkenende (en ook Co) zullen een zinnige mening hebben. Maar door weer in het publiek te reageren, komt de discussie weer niet verder dan Wilders/Jami versus de rest. Je krijgt weer twee kampen. Verslaggevers zijn op dat moment uit op nieuws. Ze zullen dus zeker proberen de tegenstellingen aan het licht te brengen. En "geenstijl" scoort met deze kop meer inkomsten en lezers dan met een gematigde titel.
Komt ook nog eens bij dat de extreme kanten erg korte tenen hebben. Wie denkt dat hij of zij alles mag zeggen over een ander, heeft het meestal niet zo graag dat je hem of haar tegengas geeft en al helemaal niet op basis van argumenten. Maar ja, dat is misschien een kenmerk van
"extreem"?

Lili zei

Ik ben een broekie, amper 30 jaar oud. Toch vraag ik me af in hoeverre deze maatschappelijke verharding en polarisering werkelijk bestaat.

Dat er veel scherper (lees: ongenuanceerder) geponeerd wordt dan 'vroeger' lijkt me een feit.
Dat de media hierin een veel belangrijker (sleutel)rol speelt ook.
Maar, dat jonge mannen/vrouwen zich hormonaal in de politiek mengen en agenda's bepalen is toch niet nieuw?

En is het wel zo dat we een gewond kuikentje zijn? Daaruit klinkt een soort maatschappelijke hulpeloosheid die mij vreemd is.

Ten slotte vraag ik me af (vergeef me als ik teveel off-topic drijf) in hoeverre deze polarisering met vergrijzing te maken heeft. Als over tien jaar de generatie 'BabyBoom' met pensioen is kan ik me voorstellen dat niet alleen ons werkklimaat maar ook ons politieke klimaat zal verzachten. Simpelweg omdat degenen die de discussie met elkaar voeren meer raakvlakken met elkaar hebben. Dit zou met meer gemak tot creatievere oplossingen kunnen leiden.

Edward, ik vond je stuk prachtig en heb het met veel interesse gelezen.

Anoniem zei

@Lilli - volgens mij was je in de verste verte niet offtopic hoor!

Ik ben blij dat jij het veel positiever ziet. Ik denk zeker dat je gelijk hebt dat we over 20, 30 jaar of misschien eerder een stuk verder zijn.

Maar feit blijft dat er geen echte visie op de huidige maatschappelijke tegenstellingen wordt geformuleerd. En soms wordt die wel geformuleerd, maar dan wordt ie niet goed in taal gegoten, of te weinig overtuigd gebracht
OF
de extremen zoekende media gaan ermee aan de haal.

Ik denk dat het helaas wel degelijk bestaat, dat de problemen die Kustaw Bessems in De Pers (ik haalde zijn stuk aan) opnoemde échter en sluipender zijn dan we denken.
En wat gebeurt er als er toch weer een politieke moord gepleegd wordt?
Ik hoop en bid dat het niet gebeurt, maar helemáál uitgesloten is het toch niet?

Tenslotte: in het najaar komt Job Cohen met een pamflet over de noodzaak van gematigdheid. Daar zie ik wel naar uit.

Marc V. zei

Jah! Dat is wat ik zoek: matigheid.
Job Cohen gaat dat schrijven? Heerlijk moet dat worden.
En dat gehandicapte kuikentje Lilli, dat is niet hulpeloos. Want wij zijn dat kuikentje. En wij zijn niet hulpeloos. Wij zijn sterk. Maar soms zijn er een paar ledematen die even een ongecontroleerde beweging maken of zo. En dank je dat men met net 30 nog een broekie is. Dan ben ik met ruim dertig een soort kniebroek.

Anoniem zei

Haha, wat mij betreft kun je met 60 gewoon mee in de categorie knickerbocker (nikkebokker?).

Morgen reageer ik nog Edward, als je het niet erg vindt ten minste ;-).

Anoniem zei

Graag, Lilli!

Anoniem zei

Mooi geschreven, Edward.
Helaas ben ik nu pas in de gelegenheid om te reageren.

Ik ben het eens. Als je dergelijke problemen bespreekbaar wilt maken moet je het niet hebben van agressieve oneliners en stookgedrag zoals bv Wilders ten toon spreidt. Zo worden bepaalde groepen afgeschilderd als karikatuur en dan zie je de waarheid niet. Dan schreeuw je om zélf gezien te worden en niet om daadwerkelijk iets zinnigs te bereiken met de issues die nu aan de orde van de dag zijn. In mijn beleving is het zo dat als je wezenlijk wilt proberen om begrip heen en weer te kweken, je moet communiceren en moet openstaan voor elkaar. Als mens.

Ik hoop dat er een verzachting in de maatschappij zal plaats vinden over een 20 tal jaren. Maar het kan er ook geheel anders uitzien. (eh…ik ben net 5 jaren ouder dan Lilli, dus kniebroek, en wellicht iets somberder ingesteld!)
Want kinderen die dit stookgedrag steeds als voorbeeld hebben zullen dit, als ze volwassen zijn, misschien wel voortzetten. Waar blijven we dan? My goodness, stel je toch voor… allemaal nieuwe Wildertjes…

Anoniem zei

Ik ben een lange broek met zowat uitgelegde zomen, dus op de leeftijd dat je zo langzamerhand weer tot kniebroek gaat krimpen... Ik hoop in deze generatie toch mee te werken aan de verzachting en ruimdenkendheid. Dat kan, als we maar willen, een beetje ons best doen, en beseffen dat begrip iets anders is dan het per se met elkaar eens hoeven te zijn. Heette dat niet ooit leven en laten leven?

Anoniem zei

Sorry voor de vertraging...

Inderdaad, wat Bessems zegt is interessant. Maar doet hij ook een voorstel voor hoe de politiek die maatschappelijke/culturele processen in goede banen kan leiden? We hebben het hier niet over klimaat of economie, waar men vanuit een soort derde-persoons-perspectief naar kan kijken. In tegenstelling, het is de politiek (in samenwerking met -wederom- de media) die de crisis zelf creeert. Daar waar problemen zijn worden ze niet benoemd en daar waar problemen (nog) niet zijn, worden ze geschapen.

Dat is toch precies wat Wilders nu aan het doen is? En dat is toch ook wat Jami doet?

Het zou mij ook niet verbazen als dat wederom tot politieke moord leidt. Ik hoorde Jami vorige week zelf verkondigen dat hij daar rekening mee houdt. En zoals jij ook schrijft: hij is bereid voor "zijn ideaal" te sterven. Wat zijn dat voor uitlokkingen, anders dan van een broekie (en ik kan het zeggen ;-)) die nog nooit langer dan twee minuten over zijn eigen dood heeft nagedacht? Self-fulfilling prophecies?

Nee, zo optimistisch ben ik toch ook weer niet ben ik bang...

Inderdaad Annelies, leven en laten leven, dat zou toch prachtig zijn.