zondag 23 december 2007

Canna hartje lijstjes IV (films, door Alexander)

5. THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD

Het is de laatste treinoverval van outlaw Jesse James, als zich er een knulletje bij zijn bende wil aansluiten. Robert Ford wordt gek van enthousiasme, als hij in de omgeving mag zijn van Jesse, de legende, als hij tegen hem mag praten. Uiteindelijk zal hij hem doodschieten. Een trage, hypnotiserende en poëtisch gefilmde geschiedenis met ijzersterk acteerwerk van Brad Pitt en Casey Affleck. Over dolende schurken, over vertrouwen, over bewondering, over Amerika, over geschiedvervalsing – en zo veel meer.

4. ATONEMENT

De jonge Briony Tallis besluit na een aantal verwarrende voorvallen om eigen rechter te spelen – niet beseffend dat ze daarmee de lijdende voorwerpen van haar vonnis levenslang in het ongeluk stort. Levenslang zal zij zelf door haar vergissing achtervolgd worden, levenslang zal ze boetedoening willen doen. Naar het boek van Ian McEwan, met prachtig acteerwerk, met vernuftige perspectiefspelletjes, een alles-omkerend einde en veel intrigerend functioneel kitsch.

3. 12:08 EAST OF BUCHAREST

Grappigste film van het jaar. Over de Roemeense revolutie in 1989 wil niemand meer praten, dus de talkshowhost van een lokale zender vraagt dan maar twee kennissen. Zij discussiëren over de vraag: was er in het provinciestadje, ten oosten van Boekarest, óók een revolutionair protest? De helden zwaaien zichzelf iets te veel lof toe, worden op hun nummer gezet door bellers, de presentator strooit met Plato, de oude Piscoci vouwt vliegtuigjes, de cameraman kan niet scherpstellen en debuutregisseur Corneliu Porumboiu gaf het zo vorm dat je vergeet dat er geacteerd wordt.

2. DEATH PROOF

Of is dit de grappigste film van het jaar? Quentin Tarantino maakte een A-film van wat hij als B-film bedoelde. En het is ook in alles een B-film: een belachelijk verhaal (een man vermoordt meisjes met zijn moordauto), belachelijke personages, scènes die te lang doorgaan of te vroeg ophouden, houterige dialogen, overdreven acteerwerk, overdeven alles. Maar Quentin Tarantino zet het geniaal naar zijn hand: een B-film van een A-regisseur is als een Bouquetreeksboek van een Nobelprijswinnaar. Tijdens de onovertroffen achtervolgingsscène biggelden de tranen over mijn wangen van het lachen.

1. PAN’S LABYRINTH

Nog steeds niet gezien? Ik had toch gevraagd of iedereen van Canna hierheen kon gaan? Omdat het de mooiste film van het jaar is? Een griezelig sprookje van Guillermo del Toro, met drie Oscars reeds bekroond – over de Spaanse burgeroorlog, over de kracht en de noodzaak van verbeelding, over liefde en dood en heldenmoed en over de volwassenwording van een jong meisje.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

En klik op de titels om naar trailers/websites te gaan!

Ludo zei

Heel goed gelinkt Alexander, dankjewel.

Anoniem zei

Wat grappig, Alexander, je nummers 1,2 en 3 heb ik niet gezien, 4 vond ik mooi, maar raakte niet tot mijn top 5 en jouw nummer 5 zag ik op een ongeschikte dag (denk ik), want hoewel ik dacht hem erg mooi te zullen vinden, 'viel' hij niet echt goed.
Kortom: ik had eigenlijk verwacht dat onze lijstjes iets meer synchroon zouden lopen!