zondag 30 december 2007

Canna hartje lijstjes VII (muziek, door Alexander)

10. MIKA - Life in Cartoon Motion
Vanwege Mika’s stem niet zozeer, met zijn knijperige piepuithaaltjes, vanwege de teksten toch ook niet (‘Big girl, you are beautiful’ me hoela). Vanwege de combinatie van alles wél: de ijzersterke, onverbiddelijke, vrolijke feestelijkheid, de enige echte kwaliteitssuikerspin van het jaar. (Luister.)

9. FIXKES – Fixkes
Vanwege de ontwapenende liedjes over het verlegen leven van een gevoelige jongen van het Vlaamse platteland. Vanwege hun regelmatig onverstaanbare maar evenzovaak verrassend schitterende en grappige taaltje, unieke taal die je nooit eerder hoorde. (‘Nen eenhoorn is ook moar nen cornetto mè nen ego.’)(Luister.)

8. ARCTIC MONKEYS – Favourite Worst Nightmare
Vanwege de energiestorm, die in hun raggende gitaren en drieste drum zit en in hun overeenbuitelende losgeslagen-woordenkudde. Vanwege de bewonderenswaardige artistieke groei van, duidelijk, meerdagsvliegen. Vanwege de overrompeling die je even was vergeten, maar die elke luisterbeurt toch weer over je heen spoelt. (Luister.)

7. PATRICK WATSON – Close to Paradise
Vanwege de dromerige tinkeltjes, de futuristische bliepjes, de bezwerende of engelachtige piano, de banjo, de hemelse strijkers, maar ook de vastklampende zang. Vanwege dat dit is hoe Coldplay idealiter zou klinken. Vanwege dat Patrick Watson onderweg lijkt te zijn naar de hemel en zich ineens afvraagt of het daar wel zo lieflijk is. (Luister.)

6. MARLANGO – The Electrical Morning
Vanwege de weidse jazz, ik bedoel: veel instrumenten, trompetten, gitaren, op wonderlijke wijze allemaal kraakzuiver te horen. Vanwege de sluimerende, rondwalsende stem van Leonor Watling. Vanwege het unieke geluid, dat nu écht volwassen genoeg is om ook buiten moederland Spanje door te breken. (Luister.)

5. KATE NASH – Made of Bricks
Vanwege ‘Foundations’ en alle andere aanstekelijke liedjes, samen de kronieken van een stuntelig hedendaags pubermeisjesleven, in poëtisch-onbeholpen stotterspreektaal. Vanwege de persoonlijkheid van de piepjonge Kate, die nu al in elke vezel van haar muziek zit. Vanwege dat we more want. (Luister.)

4. AMY WINEHOUSE – Back to Black
Vanwege, vooral, de geweldigste stem van het jaar, een dijk is het, de stem van Amy Winehouse zou de zee doen splijten. Vanwege de rauwe doorleefdheid van deze bloedmooie soul, een blijver, ook als Amy, hopelijk niet te snel, aan haar rock-‘n’-rollbestaan bezwijkt. (Luister!! Niet van album, wel allermooist.)

3. RUFUS WAINWRIGHT – Release the Stars
Vanwege de weergaloze zwelgbaarheid, zwelgen kun je in deze muziek die eerst zwaar is als chocoladesaus, maar die steeds meer rijpt, die steeds rijker klinkt, een stemgeluid dat steeds verslavender wordt, bombast die steeds gelaagder blijkt en verfijnder, melodrama dat steeds authentieker wordt, Rufus die steeds meer bewondering verdient. (Luister.)

2. BEIRUT – The Flying Cup Club
Vanwege de sublieme smeltkroes die deze muziek is: Amerikaan ging naar Frankrijk en verder, kwam in aanraking met weemoedige Balkan-zigeunermuziek en gebruikte zijn muzikale talent om zijn nieuwe liefdes om te zetten tot onvergetelijke muziek in sepia, enig in zijn soort, weemoedig, warm. (Luister en kijk!!)

1. FEIST – The Reminder
Volstrekt vanzelfsprekend. Liefde is het, tussen mij en Feist - een frêle verschijning met Sneeuwwitjegezicht en een kraakheldere stem, maar nee, niet kraakhelder als een pasgeboende vloer, het is groezeliger. Al haar muziek is spannend, of vrolijk, of allebei. Schalde vaak door mijn kamer, caravannetje, weer kamer, hoofd, gemoed.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een gaaf filmpje. Ik ga straks ook nog eve naar de fragmentjes luistere.

Anoniem zei

Super, Alexander! Ik kom zo met m'n lijstje, en we hebben ja ja overlaps.

Anoniem zei

Hoera, Patrick Watson staat erop! Daar ben ik stiekem een beetje trots op...
Mooie lijst!